CRNA KNJIGA patnje Srba Bosne i Hercegovine za vreme svetskog rata 1914-1918-Vladimir Ćorović

 

 

Br.strana: 150

Povez: mek

Format: 13x20 cm

 

Cena: 340,00 din

 

Sadržaj:

VLADIMIR ĆOROVIĆ, jedan od naših najpoznatijih istoričara, dao je u ovoj knjizi mnogo materijala koji se nije učio niti se sada uči u školama, a koji je bitan da bi se sastavila istorijska slagalica o srpskom nacionalnom biću i njegovim pretprljenim mukama i golgotama.
Ćorović daje i određeni momenat kada je hrvatski narod počeo smatrati ukupan srpski narod kao krivca za svoje izjalovljene ambicije. Kako i pod čijim orkestriranjem saznaćete iz ove potresne i toliko potrebne knjige Vladimira Ćorovića.

Govoreći o knjizi prof. Duško Pevulja, docent na banjalučkom Filološkom fakultetu, istakao je da je „Crna knjiga“ mučna za čitanje, ali utoliko važnija kao ogledni primjer kako treba tretirati žrtve, poimence i sa konkretnim podacima. Iz knjige se vidi smišljena surovost austrougarske okupacione vlasti, čije su posljedice nasilna smrt više desetina hiljada pripadnika srpske nacije na prostorima austrougarskih provincija Bosne i Hercegovine. Nažalost put koji nam je ovom knjigom utro Vladimir Ćorović, jedan od napouzdanijih i najvećih istoričara u Srba, nije praćen u potonjim ratovima. Ne poštujući svoje žrtve, mi ne poštujemo sebe, a time gubimo i poštovanje drugih. Zbog toga su knjige poput ove iznimno važne za naše istorijsko pamćenje, za našu sadašnjost i budućnost. Profesor Pevulja osvrnuo se i na defanzivan stav naše kulturne i političke elite, ali i cjelokupnog naroda, povodom obilježavanja godišnjice početka Velikog rata i naglasio da nedostaje inicijativa i ozbiljan naučni rad u tretiranju ove važne teme.

Google maps

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr. Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com