SLOVENSKA MITOLOGIJA- Spasoje Vasiljev

Br.strana: 116

Povez: mek

Format: 13x20 cm

 

Cena: 210,00 din

 

Sadržaj:

Spasoje Vasiljev iznosi jednu sjajnu digresiju koja se tiče pitanja kako su Sloveni odn najkonkretnije Srbi prihvatili Hrišćanstvo kao narodnu religiju - on vidi kao osnovni činilac popustljivost i prolazak dovoljno vremena...

Slovenska mitologija je idealan spoj modernog pristupa mitološkoj temi i naučne studije, koja kao jedini imperativ sebi postavlja činjeničnu zasnovanost, bogatstvo podataka i sveobuhvatnost i odgovornost naučne istine. Obuhvata sve ono što predstavlja osnovnu mitološku supstancu slovenskih naroda (slovenski panteon bogova), zatim ono što prethodi uspostavljanju mitološke svesti i poretka (jezik, religija, predanje…) i, najzad, ono što je savremenom čitaocu ali i ozbiljnom istraživaču mnogo važnije: običaji i verovanja koja su se iz mitologije preselila u svakodnevne društvene ili religiozne rituale.
Slovensku mitologiju je, na osnovu danas raspoloživih izvora, teško rekonstruisati u celosti. Smatra se da je verovanje u život posle smrti bilo zajedničko svim Slovenima. Najznačajnija božanstva su Perun, Svetovid, Svarog i Dabog, ali je nemoguće, sa sigurnošću, zaključiti ko je bio vrhovni bog slovenskog panteona. Postojanje svetih kipova, odnosno kumira, među kojima je najpoznatiji Zbručki stub, je potvrđeno na celokupnom slovenskom prostoru, ali njihov oblik, izgled i materijal izrade variraju od podneblja do podneblja. Usled različitih istorijskih prilika, verovanja Starih Slovena su se zasebno razvijala, zbog čega se danas obično prikazuju i izučavaju prema podeli slovenskih naroda na Južne, Istočne, Zapadne i danas skoro iščezle Polapske Slovene (Lužički Srbi).

Slovenska mitologija zaslužuje posebnu pažnju jer je u njoj autor sagledao, sistematizovao i objedinio dosadašnja saznanja o ovoj temi pristupačnim stilom i razumljivim jezikom.    

Google maps

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr. Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com